Van winter- naar zomertijd

Heeft u moeite met het wisselen van wintertijd naar zomertijd? Het is natuurlijk fijn dat het ’s avonds langer licht is, maar u mist op deze manier heel makkelijk een uur slaap per dag. Uw biologische klok kan er best even door van slag zijn.

Hoe veel moeite u heeft met de wisseling hangt sterk af van uw eigen gesteldheid; uw slaapritme en algehele gezondheid. Als het u een beetje tegenzit bent u zo een week van slag!

Uw biologische klok gaat van slag door dat ene uur, uw lichaam past zich aan aan de cyclus van de aarde; een dag nacht ritme beslaat nu eenmaal 24 uur. Uw lichaam reageert op licht. Als het erg licht is, dan weet uw lichaam dat het ochtend is. Neemt het licht af, en daarmee ook de blauwkleuren, dan weet uw lijf dat de zon ondergaat en maakt het zich gereed voor de nacht.

Hoe kunt u nu het snelst weer aanpassen aan de nieuwe tijd? Zoek in de ochtend het daglicht op. Ga naar buiten en geniet van het weer zodra het mogelijk is, in de ochtend. Laat de gordijnen niet dicht, maar doe deze zo snel mogelijk in de ochtend open. Vermijd teveel licht zodra de zon ondergaat, zodat uw lichaam begrijpt dat het bedtijd gaat worden. Dus geen felle lampen en geen beeldschermen meer in de avond.

Liever in de avond ook geen alcohol, koffie, roken of andere oppeppende middelen meer gebruiken. Zorg ervoor dat u voldoende buitenlucht hebt gehad gedurende de dag. Neem geen huisdieren mee in of op het bed. Zij kunnen ook best onrustig zijn in de nacht.

Lukt het nog niet om goed in slaap te komen? Probeer dan het volgende: Zorg dat u lekker en ontspannen ligt en adem rustig in en uit. Concentreer u op de ademhaling en laat geen gedachten meer toe. Gedachten aan iets maakt u alleen maar onrustiger.

Gerelateerde berichten

Hoe belangrijk is slaap voor je gezonheid?

Hoe belangrijk is slaap voor je gezonheid?

Wat is er fijner dan na een goede nacht slapen, lekker uitgerust en fit wakker worden? Gedurende de nacht loop je verschillende slaapfasen door: diepe slaap, REM slaap en lichte slaap. Tijdens de diepe slaap maak je hormonen aan en is ons lichaam hard bezig om cellen...

Bijeenkomst veilig en zelfstandig bankieren

Bijeenkomst veilig en zelfstandig bankieren

Bijeenkomst veilig en zelfstandig bankieren Financieel misbruik, bancaire volmachten en levenstestament. Het zijn een paar van de onderwerpen die aan bod zullen komen in deze voorlichting. Bij het ouder worden is het verstandig om hier aan te denken en het te regelen...

Winterfestijn met een vol programma

Winterfestijn met een vol programma

Verschillende activiteiten voor senioren in de winterperiode vanaf vrijdag 18 november 2022. Het zomerfestijn was dit jaar een groot succes en daarom geven wij hier voor de winterperiode een vervolg aan. Er is een gevarieerd en vol programma samengesteld. Inwoners van...