Van winter- naar zomertijd

Heeft u moeite met het wisselen van wintertijd naar zomertijd? Het is natuurlijk fijn dat het ’s avonds langer licht is, maar u mist op deze manier heel makkelijk een uur slaap per dag. Uw biologische klok kan er best even door van slag zijn.

Hoe veel moeite u heeft met de wisseling hangt sterk af van uw eigen gesteldheid; uw slaapritme en algehele gezondheid. Als het u een beetje tegenzit bent u zo een week van slag!

Uw biologische klok gaat van slag door dat ene uur, uw lichaam past zich aan aan de cyclus van de aarde; een dag nacht ritme beslaat nu eenmaal 24 uur. Uw lichaam reageert op licht. Als het erg licht is, dan weet uw lichaam dat het ochtend is. Neemt het licht af, en daarmee ook de blauwkleuren, dan weet uw lijf dat de zon ondergaat en maakt het zich gereed voor de nacht.

Hoe kunt u nu het snelst weer aanpassen aan de nieuwe tijd? Zoek in de ochtend het daglicht op. Ga naar buiten en geniet van het weer zodra het mogelijk is, in de ochtend. Laat de gordijnen niet dicht, maar doe deze zo snel mogelijk in de ochtend open. Vermijd teveel licht zodra de zon ondergaat, zodat uw lichaam begrijpt dat het bedtijd gaat worden. Dus geen felle lampen en geen beeldschermen meer in de avond.

Liever in de avond ook geen alcohol, koffie, roken of andere oppeppende middelen meer gebruiken. Zorg ervoor dat u voldoende buitenlucht hebt gehad gedurende de dag. Neem geen huisdieren mee in of op het bed. Zij kunnen ook best onrustig zijn in de nacht.

Lukt het nog niet om goed in slaap te komen? Probeer dan het volgende: Zorg dat u lekker en ontspannen ligt en adem rustig in en uit. Concentreer u op de ademhaling en laat geen gedachten meer toe. Gedachten aan iets maakt u alleen maar onrustiger.

Gerelateerde berichten

Goede nachtrust en suiker

Goede nachtrust en suiker

Goede nachtrust en suiker Vooral tijdens de warmte in de zomer is het moeilijk om goed te slapen. Je hebt het snel te warm, ligt te woelen, doet voor je gevoel geen oog dicht en het resultaat is dat je vermoeider uit je bed komt als dat je erin ging. Een slecht...

Lezing over yoga

Lezing over yoga

Lezing over yoga Vanuit het programma Ridderkerk Langer Gezond organiseren wij op donderdag 29 juni een lezing over yoga. Tijdens deze lezing wordt er dieper in gegaan op de achtergronden, geschiedenis en de verschillende takken van yoga. Yoga wordt wereldwijd steeds...

Zomerfestijn voor senioren

Zomerfestijn voor senioren

Zomerfestijn voor senioren Ook dit jaar is het weer gelukt om een gevarieerd en vol programma samen te stellen. Inwoners van Ridderkerk kunnen kiezen uit creatieve, lekkere en sportieve uitjes. Er zijn verschillende busreisjes naar bijvoorbeeld het UFO Restaurant in...