Van winter- naar zomertijd

Heeft u moeite met het wisselen van wintertijd naar zomertijd? Het is natuurlijk fijn dat het ’s avonds langer licht is, maar u mist op deze manier heel makkelijk een uur slaap per dag. Uw biologische klok kan er best even door van slag zijn.

Hoe veel moeite u heeft met de wisseling hangt sterk af van uw eigen gesteldheid; uw slaapritme en algehele gezondheid. Als het u een beetje tegenzit bent u zo een week van slag!

Uw biologische klok gaat van slag door dat ene uur, uw lichaam past zich aan aan de cyclus van de aarde; een dag nacht ritme beslaat nu eenmaal 24 uur. Uw lichaam reageert op licht. Als het erg licht is, dan weet uw lichaam dat het ochtend is. Neemt het licht af, en daarmee ook de blauwkleuren, dan weet uw lijf dat de zon ondergaat en maakt het zich gereed voor de nacht.

Hoe kunt u nu het snelst weer aanpassen aan de nieuwe tijd? Zoek in de ochtend het daglicht op. Ga naar buiten en geniet van het weer zodra het mogelijk is, in de ochtend. Laat de gordijnen niet dicht, maar doe deze zo snel mogelijk in de ochtend open. Vermijd teveel licht zodra de zon ondergaat, zodat uw lichaam begrijpt dat het bedtijd gaat worden. Dus geen felle lampen en geen beeldschermen meer in de avond.

Liever in de avond ook geen alcohol, koffie, roken of andere oppeppende middelen meer gebruiken. Zorg ervoor dat u voldoende buitenlucht hebt gehad gedurende de dag. Neem geen huisdieren mee in of op het bed. Zij kunnen ook best onrustig zijn in de nacht.

Lukt het nog niet om goed in slaap te komen? Probeer dan het volgende: Zorg dat u lekker en ontspannen ligt en adem rustig in en uit. Concentreer u op de ademhaling en laat geen gedachten meer toe. Gedachten aan iets maakt u alleen maar onrustiger.

Gerelateerde berichten

Bijeenkomst over veilig bankieren

Bijeenkomst over veilig bankieren

Je veilig voelen in je eigen omgeving is ontzettend belangrijk. Ridderkerk Langer Gezond organiseert daarom op dinsdag 15 oktober een bijeenkomst over veilig internetbankieren en andere vormen van digitale criminaliteit zoals meekijken bij pinnen, babbeltrucs,...

Handige en slimme hulpmiddelen voor thuis

Handige en slimme hulpmiddelen voor thuis

We worden ouder en moeten langer zelfstandig thuis wonen. Ouderdom komt soms wel met gebreken maar gelukkig bestaan er tegenwoordig handige en slimme hulpmiddelen om het leven ook op latere leeftijd aangenaam te houden. Facet Ridderkerk heeft een koffer vol met...

Cursus valpreventie

Cursus valpreventie

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een val. Ridderkerk Langer Gezond organiseert daarom in het najaar een cursus valpreventie. Het doel van de cursus is het voorkomen van valongevallen door ouderen bewuster te maken van risicofactoren en...