Van winter- naar zomertijd

Heeft u moeite met het wisselen van wintertijd naar zomertijd? Het is natuurlijk fijn dat het ’s avonds langer licht is, maar u mist op deze manier heel makkelijk een uur slaap per dag. Uw biologische klok kan er best even door van slag zijn.

Hoe veel moeite u heeft met de wisseling hangt sterk af van uw eigen gesteldheid; uw slaapritme en algehele gezondheid. Als het u een beetje tegenzit bent u zo een week van slag!

Uw biologische klok gaat van slag door dat ene uur, uw lichaam past zich aan aan de cyclus van de aarde; een dag nacht ritme beslaat nu eenmaal 24 uur. Uw lichaam reageert op licht. Als het erg licht is, dan weet uw lichaam dat het ochtend is. Neemt het licht af, en daarmee ook de blauwkleuren, dan weet uw lijf dat de zon ondergaat en maakt het zich gereed voor de nacht.

Hoe kunt u nu het snelst weer aanpassen aan de nieuwe tijd? Zoek in de ochtend het daglicht op. Ga naar buiten en geniet van het weer zodra het mogelijk is, in de ochtend. Laat de gordijnen niet dicht, maar doe deze zo snel mogelijk in de ochtend open. Vermijd teveel licht zodra de zon ondergaat, zodat uw lichaam begrijpt dat het bedtijd gaat worden. Dus geen felle lampen en geen beeldschermen meer in de avond.

Liever in de avond ook geen alcohol, koffie, roken of andere oppeppende middelen meer gebruiken. Zorg ervoor dat u voldoende buitenlucht hebt gehad gedurende de dag. Neem geen huisdieren mee in of op het bed. Zij kunnen ook best onrustig zijn in de nacht.

Lukt het nog niet om goed in slaap te komen? Probeer dan het volgende: Zorg dat u lekker en ontspannen ligt en adem rustig in en uit. Concentreer u op de ademhaling en laat geen gedachten meer toe. Gedachten aan iets maakt u alleen maar onrustiger.

Gerelateerde berichten

Nieuw: SPORTsWall in Ridderkerk

Nieuw: SPORTsWall in Ridderkerk

Facet heeft sinds kort een SPORTsWall – een interactieve muur! De SPORTsWall is de leukste interactieve muur om te bewegen. Door de SPORTsWall wordt er een grenzeloze keuze aan activiteits- en leerspellen op de muur geprojecteerd. Deze spellen worden vervolgens...

Yoga in Ridderkerk

Yoga in Ridderkerk

Yoga leert ons om lichaam en geest met elkaar in balans te brengen. De lessen zijn voor volwassenen en senioren en gericht op lichaamsbeheersing, ontspanning en meditatie. Wij bieden verschillende yogalessen aan. Er zijn nog enkele plekken vrij op woensdagochtend van...

Cursus valpreventie voorjaar 2023

Cursus valpreventie voorjaar 2023

Ridderkerk Langer Gezond organiseert dit voorjaar een cursus Valpreventie. Het doel van de cursus is het voorkomen van valongevallen door ouderen bewuster te maken van risicofactoren en hun balans, conditie en zelfvertrouwen te verbeteren. Het voorkomen van een val is...