Slaapproblemen

Wanneer heeft u een slaapprobleem? We spreken over een probleem als u gedurende drie maanden zeker drie keer per week slecht slaapt en uw lichaam hier onder lijdt. Enkele kenmerken zijn moeheid, futloosheid, slechte concentratie, op de dag in slaap vallen, kort lontje, vergeetachtigheid, hartkloppingen, hoge bloeddruk en valgevaar. Slaapproblemen kenmerken zich door problemen met inslapen, doorslapen, te vroeg wakker worden en combinaties hiervan. Uw gedrag overdag beïnvloedt de nachtrust.

Inslaapproblemen

Bij inslaapproblemen spelen de gedachten voorafgaand aan het slapen en het gedrag van de hele dag (vooral de avond) een grote rol. Aafje Faassen, slaapoefentherapeut bij Fysiotherapiepraktijk Ridderkerk: “Bijvoorbeeld te weinig tijd nemen voor pauzes op de dag en/of tot vlak voor het slapen nog heel actief bezig zijn. Het is belangrijk dat de activiteiten op de dag ‘behapbaar’ blijven, niet jagen of tobben. Vier maal per dag een rustpauze. Een haalbare agenda. Een lijstje maken met activiteiten van de volgende dag. Geen negatieve gedachten, zoals ‘Ik moet slapen want….ik zal wel weer niet slapen’. Berust erin en denk ‘ik lig toch lekker’…”

Doorslaapproblemen

Bij een doorslaap probleem valt u snel in slaap, maar wordt u na ongeveer 2 uur wakker. “Ga uit bed, maar doe geen ‘wakkere’ activiteiten, het liefst geen licht aan, geen TV of telefoon. Ga naar de wc, neem een slokje water, ga gelijk weer naar bed en kijk niet op de wekker. Laat het lichaam niet ‘wakker’ worden, als u de hersenen ‘aan’ laat gaan geeft u bevestiging dat het goed is dat je om 2.00 uur wakker bent geworden. Probeer te ontspannen.”

Te vroeg wakker worden

Bij te vroeg wakker worden gaan de gedachten vaak al naar de komende dag, wat er allemaal gedaan moet worden. “Probeer op andere gedachten te komen, het concentreren op ademhaling werkt vaak ontspannend. Blijft u wakker, dan krijgen de hersenen ‘gelijk’ en maken ze u morgen weer vroeg wakker.”

Dit verhaal gaat over slaapproblemen en niet over slaapstoornissen bij slaapstoornissen moet u denken aan slaapapneu, rusteloze benen (RLS), slaapwandelen, tandenknarsen. Met slaapstoornissen komt u meestal bij de medisch specialist terecht. Met slaapproblemen kunt u, met wat hulp, zelf aan de slag.

Met dank aan:
Aadje Faasen, slaapoefentherapeut. Fysiotherapiepraktijk Ridderkerk, 0180-424340

Gerelateerde berichten

Goede nachtrust en suiker

Goede nachtrust en suiker

Goede nachtrust en suiker Vooral tijdens de warmte in de zomer is het moeilijk om goed te slapen. Je hebt het snel te warm, ligt te woelen, doet voor je gevoel geen oog dicht en het resultaat is dat je vermoeider uit je bed komt als dat je erin ging. Een slecht...

Lezing over yoga

Lezing over yoga

Lezing over yoga Vanuit het programma Ridderkerk Langer Gezond organiseren wij op donderdag 29 juni een lezing over yoga. Tijdens deze lezing wordt er dieper in gegaan op de achtergronden, geschiedenis en de verschillende takken van yoga. Yoga wordt wereldwijd steeds...

Zomerfestijn voor senioren

Zomerfestijn voor senioren

Zomerfestijn voor senioren Ook dit jaar is het weer gelukt om een gevarieerd en vol programma samen te stellen. Inwoners van Ridderkerk kunnen kiezen uit creatieve, lekkere en sportieve uitjes. Er zijn verschillende busreisjes naar bijvoorbeeld het UFO Restaurant in...