Wat is er fijner dan na een goede nacht slapen, lekker uitgerust en fit wakker worden?

Gedurende de nacht loop je verschillende slaapfasen door: diepe slaap, REM slaap en lichte slaap. Tijdens de diepe slaap maak je hormonen aan en is ons lichaam hard bezig om cellen aan te maken en te herstellen van de afgelopen dag. We maken eiwitten aan en verwijderen afvalstoffen uit ons lichaam en de hersenen. Daarom is een goede nachtrust heel belangrijk.

Hou hierbij rekening met je bioritme, je innerlijke klok. Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta de volgende ochtend ook op dezelfde tijd als altijd weer naast je bed. Ook in het weekend.
En bedenk; wat je overdag doet heeft zijn weerslag op de nacht. Ga overdag dus naar buiten en wees actief. Hoe beter je beweging overdag is des te beter je nachtrust. Je hoeft echt niet alleen flink te sporten, maar wandelen is ook goed, lekker met de zon op je huid (armen, handen en gezicht).

Tuinieren, maar ook huishoudelijke klusjes dragen hun steentje bij aan je dagelijkse beweging.

Belangrijk is wel dat je je lichaam voorbereid op de nachtrust. Dus later op de avond liefst geen zware maaltijden meer en stoppen met beeldscherm gebruik. Leg die telefoon weg. Doe vlak voor je naar bed gaat dezelfde dagelijkse dingen, zoals de ontbijttafel alvast klaarzetten, je kleding klaar hangen voor de volgende dag, de keuken en aanrecht geheel opgeruimd en alles afgewassen bijvoorbeeld. Je lichaam maakt zich ongemerkt klaar voor de nacht. Je gaat op deze manier ontspannen naar bed. Lees eventueel nog een boek in bed, maar doe daarna het licht uit, ga lekker liggen en val in slaap.

Liever geen alcohol meer gebruiken, weliswaar slaap je makkelijker in, maar alcohol verstoort je diepe slaap en dus is de kwaliteit van de slaap niet goed. Je krijgt minder herstel van het lichaam en minder rust.

En; zorg voor een koele, goed geventileerde en donkere slaapkamer.

Slaap lekker!

Gerelateerde berichten

Cursus vegetarisch koken

Cursus vegetarisch koken

Ben je op zoek naar inspiratie om lekker, gezond en voedzaam vegetarisch te koken? Doe dan mee met de kookcursus in augustus en september. Tijdens deze vegetarische kookcursus leer je de basis van koken met groentes. Je leert onder begeleiding van kok Marianne van...

Klanttevredenheids- onderzoek

Klanttevredenheids- onderzoek

In mei 2024 is er vanuit het Ridderkerk Langer Gezond (RLG) een klanttevredenheidsonderzoek (KTO) uitgevoerd. We zijn erg blij met de 83 ingevulde formulieren. Dit aantal geeft het ons een goed beeld van wat men vindt van het programma. De meeste mensen zijn via de...

Prijswinnaars winactie

Prijswinnaars winactie

De prijswinnaars van de winactie van het 5 jarig bestaan zijn bekend. 1e prijs: Dinerbon, Grandcafé Burgerzaken 2e prijs: Het Grote Bosatlas puzzelboek 3e prijs: 2 flessen non-alcoholische wijn slijterij De Wijngenoten Gerard, Marjon en Plona. Gefeliciteerd met jullie...