Wat is er fijner dan na een goede nacht slapen, lekker uitgerust en fit wakker worden?

Gedurende de nacht loop je verschillende slaapfasen door: diepe slaap, REM slaap en lichte slaap. Tijdens de diepe slaap maak je hormonen aan en is ons lichaam hard bezig om cellen aan te maken en te herstellen van de afgelopen dag. We maken eiwitten aan en verwijderen afvalstoffen uit ons lichaam en de hersenen. Daarom is een goede nachtrust heel belangrijk.

Hou hierbij rekening met je bioritme, je innerlijke klok. Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta de volgende ochtend ook op dezelfde tijd als altijd weer naast je bed. Ook in het weekend.
En bedenk; wat je overdag doet heeft zijn weerslag op de nacht. Ga overdag dus naar buiten en wees actief. Hoe beter je beweging overdag is des te beter je nachtrust. Je hoeft echt niet alleen flink te sporten, maar wandelen is ook goed, lekker met de zon op je huid (armen, handen en gezicht).

Tuinieren, maar ook huishoudelijke klusjes dragen hun steentje bij aan je dagelijkse beweging.

Belangrijk is wel dat je je lichaam voorbereid op de nachtrust. Dus later op de avond liefst geen zware maaltijden meer en stoppen met beeldscherm gebruik. Leg die telefoon weg. Doe vlak voor je naar bed gaat dezelfde dagelijkse dingen, zoals de ontbijttafel alvast klaarzetten, je kleding klaar hangen voor de volgende dag, de keuken en aanrecht geheel opgeruimd en alles afgewassen bijvoorbeeld. Je lichaam maakt zich ongemerkt klaar voor de nacht. Je gaat op deze manier ontspannen naar bed. Lees eventueel nog een boek in bed, maar doe daarna het licht uit, ga lekker liggen en val in slaap.

Liever geen alcohol meer gebruiken, weliswaar slaap je makkelijker in, maar alcohol verstoort je diepe slaap en dus is de kwaliteit van de slaap niet goed. Je krijgt minder herstel van het lichaam en minder rust.

En; zorg voor een koele, goed geventileerde en donkere slaapkamer.

Slaap lekker!

Gerelateerde berichten

Fit op alle fronten de Ridderkerkse Gezondheidsbeurs

Fit op alle fronten de Ridderkerkse Gezondheidsbeurs

Op vrijdag 22 maart 2024 van 16:00 tot 20:00 uur, organiseert Facet Ridderkerk een Gezondheidsbeurs. We noemen dat FIT op alle fronten, want we belichten alle facetten van fit ouder worden. Er zijn verschillende lezingen, workshops, demonstraties en er is een...

Non-alcoholische wijnproeverij

Non-alcoholische wijnproeverij

Non-alcoholische wijnproeverij Op woensdag 29 november organiseert Facet Ridderkerk in samenwerking met slijterij De Wijngenoten een non-alcoholische wijnproeverij. Tijdens deze unieke activiteit kunt u genieten van een uitgebreide selectie hoogwaardige...

Kookworkshop

Kookworkshop

Kookworkshop in samenwerking met De Groene Pollepol. Marianne van Wijhe zorgt voor een leuke, lekkere en gezellige kookworkshop. De ingrediënten zijn fairtrade en biologisch. Vooraf is er een korte introductie over duurzaamheid en het gebruik van gas en inductie...