Goede nachtrust en suiker

Vooral tijdens de warmte in de zomer is het moeilijk om goed te slapen. Je hebt het snel te warm, ligt te woelen, doet voor je gevoel geen oog dicht en het resultaat is dat je vermoeider uit je bed komt als dat je erin ging.

Een slecht slaappatroon kan best gevolgen hebben: Je bent emotioneler of gevoeliger dan eerst. Je bent vermoeider en dus minder alert. Je hebt moeite om te focussen op dingen die je moet in het dagelijks leven. Je vergeet van alles, kunt slecht keuzes maken. Je huid is droger dan voorheen en je lijf voelt soms ongemakkelijk. Opgeblazen buik of rommelig in je darmen.

We hebben allemaal wel de tips ter harte genomen die we eigenlijk ook allemaal wel kennen: doe de tv in de slaapkamer weg, kijk niet op je smartphone of tablet. Het licht wat deze apparaten uitstralen houden je uit je slaap. Zorg ervoor dat je kamer koel is, zet een raam op een kier (met een kierstandhouder) en doe de gordijnen dicht. Het zou mooi zijn als dat verduisterende gordijnen zijn. En in de zomer kunnen ze dicht zodat de temperatuur niet zo oploopt.

Maar heb je weleens bedacht dat je suiker gebruik ook heel veel invloed kan hebben op je slaappatroon? In het kort is het zo dat teveel suiker je slaap verstoord en ook nog veel hoofdpijn kan veroorzaken. Als je veel suiker eet blijf je minder lang in je diepe slaapfase. En die fase hebben we juist hard nodig om te herstellen. Je wordt ook vaker wakker. Hierdoor rust je niet goed uit en ben je overdag moe. Maar als je moe bent grijp je eerder naar een opkikker en heel vaak is dit suiker.

Suiker kan ook je darmflora beschadigen. Je darmflora is echter belangrijk voor de aanmaak van Melatonine. Door teveel suiker raakt dit in onbalans en kan je lichaam de noodzakelijke stoffen voor een goede slaap niet meer aanmaken.

Suiker zorgt ook voor actieve hersengolven. Buiten dat je dan minder uitrust en ontspant is de kans dat je nachtmerries krijgt ook groter. Tevens activeert suiker het beloningssysteem in de hersenen. Je krijgt een fijn gevoel en wil er nog meer van eten. Dat maakt ook nog eens dat je de neiging hebt om meer te snacken. Kortom, suiker zet je lijf alleen maar aan tot actie. En dat willen we niet op het moment dat we gaan slapen.

Het is dus verstandig op je voedingspatroon te letten om beter te slapen. Probeer zoveel mogelijk suiker te mijden door het niet in je koffie of thee te doen, niet te snacken en geen koekje bij de koffie in de avond. En dat slaapmutsje, een glaasje alcohol, is helemaal uit den boze. Dat werkt averechts; de suiker in het drankje zorgt ervoor dat je wakker blijft.

Gerelateerde berichten

Diabetes Challenge Ridderkerk

Diabetes Challenge Ridderkerk

Nationale Diabetes Challenge 2024 De Zorggroep Ridderkerk doet in samenwerking met Facet Ridderkerk mee aan de Nationale Diabetes Challenge 2024. Vanaf dinsdag 7 mei wandelen wij elke week, ongeveer 20 weken lang, samen met een groep deelnemers in de buurt. Wil je...

Padelcursus voor 60-plusser

Padelcursus voor 60-plusser

Bent u een 60-plusser die op zoek is naar een nieuwe en leuke sport? Dan is padel de perfecte keuze voor u. Padel is namelijk niet alleen geliefd bij jongeren, maar ook steeds populairder geworden onder senioren. Naast het fysieke en sociale aspect heeft padel ook...

Druk bezochte Gezondheidsbeurs ‘Fit op alle Fronten’

Druk bezochte Gezondheidsbeurs ‘Fit op alle Fronten’

Op vrijdag 22 maart 2024 werd de eerste editie van de Gezondheidsbeurs Ridderkerk ‘Fit op alle Fronten’ georganiseerd door Facet Ridderkerk. Ruim 300 bezoekers kwamen langs om te luisteren naar de diverse presentaties op het gebied van gezond ouder worden, in gesprek...