ERIK SCHERDER SPREEKT TOT RIDDERKERK

Op maandag 20 september geeft Erik Scherder, neuropsycholoog en hoogleraar, van 16.00 tot 17.00 uur speciaal voor Ridderkerkers een online lezing vanuit zijn studio over ‘Dementie en Bewegen’. De interactieve lezing is live te volgen in de theaterzaal van Het Plein of vanuit huis.

Erik Scherder is bekend van het televisieprogramma ‘De Wereld Draait Door’ waar hij vaak aanwezig was. Hij staat bekend om zijn lezingen over de invloed van muziek en beweging op de werking van het brein. Erik geeft leiding aan het onderzoeksprogramma Neuropsychologie van neurodegeneratieve ziekten aan de VU. Als onderdeel van dit programma deed Erik Scherder verschillende onderzoeken over het thema beweging. Hij deed onderzoek naar de relatie tussen lichamelijke (in)activiteit en gedrag (cognitie, slaapritme en humeur) bij mensen met en zonder dementie.

BEWEGEN IS BELANGRIJK WANNEER JE DEMENTIE HEBT

Jesper Lagendijk, trajectbegeleider en coördinator van Ridderkerk Langer Gezond bij Facet Ridderkerk: “We weten dat mensen die voldoende bewegen minder vaak dementie krijgen. Dat is niet vreemd, aangezien bewegen ontzettend gezond is voor de hersenen. Bewegen is dus erg belangrijk. Bovendien is het een uitstekend middel om stress kwijt te raken en de lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren. Men vermoedt dat beweging de doorbloeding van de hersenen en de productie van nieuwe zenuwcelverbindingen stimuleert. Als je altijd al lichamelijk actief was, kun je daar het beste mee doorgaan zolang dit mogelijk is. Wist je dat het ook belangrijk is om te blijven bewegen als je dementie hebt?”

MEER (ONLINE) ACTIVITEITEN

Naast de lezing worden er in de derde week van september, die in het teken staat van Wereld Alzheimer Dag en de Nationale Sportweek, andere mooie (online) activiteiten aangeboden om samen van te genieten en om meer bekendheid te geven aan het onderwerp dementie en het belang van bewegen, zoals een filmvoorstelling, wandelingen en een Fittest. De activiteiten worden georganiseerd door Dementievriendelijk Ridderkerk en Ridderkerk langer gezond, het leefstijlprogramma van Facet Ridderkerk, met behulp van de gemeente Ridderkerk en vele zorg- en welzijnsorganisaties en sportverenigingen. Houd de websites www.dementievriendelijkridderkerk.nl en www.facetridderkerk.nl in de gaten voor het complete programma of meld je alvast aan om meer informatie te ontvangen via .

MEER INFORMATIE

Voor meer informatie kan iedereen contact opnemen met Mineke Boon, projectleider Dementievriendelijk Ridderkerk of Jesper Lagendijk van Facet Ridderkerk via 0180 – 432 350.

Gerelateerde berichten

Druk bezochte Gezondheidsbeurs ‘Fit op alle Fronten’

Druk bezochte Gezondheidsbeurs ‘Fit op alle Fronten’

Op vrijdag 22 maart 2024 werd de eerste editie van de Gezondheidsbeurs Ridderkerk ‘Fit op alle Fronten’ georganiseerd door Facet Ridderkerk. Ruim 300 bezoekers kwamen langs om te luisteren naar de diverse presentaties op het gebied van gezond ouder worden, in gesprek...

Wethouder ontvangt nieuw magazine

Wethouder ontvangt nieuw magazine

Wethouder Fleur Stip heeft het eerste exemplaar van het nieuwe magazine Ridderkerk Langer Gezond in ontvangst genomen. Centraal in alweer de 3e editie van dit kleurrijke blad staan vijf thema’s: voeding, beweging, slaap, stress en veiligheid. Om gezond ouder te worden...

Fit op alle fronten de Ridderkerkse Gezondheidsbeurs

Fit op alle fronten de Ridderkerkse Gezondheidsbeurs

Op vrijdag 22 maart 2024 van 16:00 tot 20:00 uur, organiseert Facet Ridderkerk een Gezondheidsbeurs. We noemen dat FIT op alle fronten, want we belichten alle facetten van fit ouder worden. Er zijn verschillende lezingen, workshops, demonstraties en er is een...