Cursus Valpreventie 

In samenwerking met Fysiotherapie Ridderkerk organiseren wij vanaf oktober een cursus Valpreventie. Het doel van de cursus is het voorkomen van valongevallen door ouderen bewuster te maken van risicofactoren en hun balans, conditie en zelfvertrouwen te verbeteren.

Het voorkomen van een val is belangrijk. Meer dan een derde van de 65-plusser valt minstens 1x per jaar, met alle gevolgen van dien. In 2020 bezochten maar liefst 103.000 ouderen in Nederland de spoedeisende hulp vanwege verwondingen als gevolg van een val. Een val bij ouderen zorgt vaak voor lichamelijke en emotionele schade. Ook de zorgkosten stijgen enorm doordat veel ouderen hulp nodig hebben. Maar met de juiste voorlichting, tips en bewegen kan het risico op vallen worden verkleind.

De cursusbijeenkomsten bestaan uit informatie over de oorzaken van vallen, hoe kan ik een val voorkomen, de gevolgen, tests en natuurlijk oefeningen gericht op het verbeteren van fitheid, evenwicht en spierkracht. In een groep gaan we onder begeleiding van twee fysiotherapeuten en een leefstijlcoach met elkaar aan de slag om het risico op een val zo klein mogelijk te maken. De doelgroep is thuiswonende ouderen van ongeveer 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico.

Valpreventieweek
Van 3 t/m 9 oktober is de landelijke Valpreventieweek. Tijdens deze week wordt er door landelijke partijen en lokale (zorg)professionals aandacht besteed aan bewustwording en kennisverspreiding over valpreventie. De cursus in Ridderkerk start op 4 oktober en past hier goed bij.

De cursus is op dinsdagavond van 19.15 – 20.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. De cursusdata zijn 4, 11, 18 en 25 oktober en 1 november. Op dinsdag 10 januari en 28 maart is er een terugkombijeenkomst. De locatie is het wijkcentrum Bolnes, Noordstraat 255a.

De koffie/thee staat klaar en deelname kost € 35,- voor 7 lessen. Aanmelden op het kantoor van Facet Ridderkerk aan de Schoutstraat 5. Er zijn een beperkt aantal plaatsen dus schrijf u snel in.

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Facet Ridderkerk via 0180 – 432 350.

Gerelateerde berichten

Lezing Mark Mieras – Grijze haren, rijke hersenen

Lezing Mark Mieras – Grijze haren, rijke hersenen

Op donderdag 20 oktober organiseren wij een lezing in samenwerking met de Muziekschool Ridderkerk van Mark Mieras ‘Grijze haren, rijke hersenen’. De locatie is theater Het Plein, Koningsplein 1. Waar gaat de lezing over? Neem met wetenschapsjournalist Mark Mieras een...

Wereld Alzheimer Dag 2022 – Herinneringsroute

Wereld Alzheimer Dag 2022 – Herinneringsroute

Op woensdag 21 september wordt wereldwijd stilgestaan bij de mensen die lijden aan dementie. In Ridderkerk organiseren wij in het kader van dementievriendelijk Ridderkerk een herinneringsroute door het Lohmanpark. U bent vanaf 13.00 uur van harte welkom voor een leuke...

Algehele gezondheidscheck voor ouderen

Algehele gezondheidscheck voor ouderen

Algehele gezondheidscheck voor ouderen Ouderen in Ridderkerk kunnen weer hun fitheid meten. Facet Ridderkerk organiseert vrijdag 23 september de jaarlijkse Fittest in sporthal De Fakkel. De gratis Fittest is dit jaar bedoeld voor inwoners uit de wijken Drievliet,...